Øvelsen tjener en række formål.

Den langsomme eccentrisks fase øger graden af udfordring og gør det til en langt hårdere øvelse i forhold til vægten end ved almindelig tempo. Dette betyder, at man kan udfordre sig selv mere uden i samme grad at bekymre sig om systemisk træthed og overbelastning/skade.

Dette betyder også at man kan have en højere frekvens af en øvelse og derved øve sig mere i teknikken.

Der skal desuden absorberes mindre i leddene, der derved skånes.
Faktisk har langsom eccentrisk træning tværtimod vist sig at have en positiv effekt på sener og bruges derfor som en del af genoptræning for overbelastningsskader.

Det langsomme tempo sætter desuden et meget højt krav til at holde spænd og stabilitet, lærer en at holde muskelkontakt og kontrol samt er yderst effektivt for muskelvækst.

Hvis man ikke er vant til at arbejde med en kontrolleret eller langsom eccentrisk fase bliver det hurtigt et teknisk weak point, der kan resultere i fejl på tunge løft. At tilføje perioder med langsom eccentrisk træning til en periodisering kan være med til at forbedre dette lynhurtigt.

Med andre ord er der mange gode grunde til at inkorporere langsom eccentrisk træning som en del af værktøjerne i trænings-værktøjskassen.