En af de ting, jeg oftest coacher for tiden, er at lave det korrekte opspænd i squat. Det er noget jeg lægger meget stor vægt på, fordi det overføres til det efterfølgende sæt squat – hvis du har et dårligt udgangspunkt er det allerede garanteret at dit sæt ikke bliver optimalt.

Det kan måske gå på lette vægte, men desto tungere du løfter, desto vigtigere bliver det at optimere i forhold til teknik, præstation og skadesforebyggelse.

Der er tre generelle punkter, man skal igennem, for at lave et ordentligt opspænd i den øvre ryg inden stangen tages ud af racket: 1) Brystet presses op 2) Skulderbladene samles 3) Stangen trækkes ned i muskulaturen. Herved skabes den optimale stabilitet og spænding i den øvre ryg.

Fødderne placeres i hoftebredde under stangen, så vægten er direkte over midten af foden. Dyb vejrtrækning og spænd i maven, inden man går ud med stangen. Træk så vidt muligt vejret i maven og hold så meget af spændet i løbet af øvelsen.

Der er også individuelle detaljer at arbejde med og der findes ikke én korrekt løsning for alle. Disse indebærer blandt andet: tommelfinger med eller ikke med rundt om stangen. Grebsbredde. Vinkel på skulder/arme. Highbar eller lowbar stangplacering.

Forskellige kroppes biomekanik, personlig præference, skader, bevægelsesmønstre, svagheder og ens formål med at squatte er med til at afgøre hvad der er det rette valg, men det kræver som regel tid til at eksperimentere.