Del 2 ud af 5

4) Begræns intensiteten og frekvensen af meget tunge løft.

Langt de fleste elsker tunge løft og de har bestemt også deres berettigelse. Er du typen, der tit kommer til skade, så har du dog efter al sandsynlighed større gavn af at undlade de tungeste sæt, i forhold til den øgede risiko for skade og den tid, du skal bruge på at restituere efterfølgende. Alle muskelfibre og nerveceller aktiveres ved en intensitet omkring 85% af 1RM. Dette svarer ca. til 5RM. Overvej derfor om du har gavn af at køre tungere i din træning.

Dette er ikke det samme som at man ikke kan køre flere sæt med denne vægt, hvor der er fokus på god teknik og kvalitet i bevægelsen.

5) Sæt et højere fokus på restitutionen og undlad at træne med meget udmattelse eller muskelømhed.

Der er intet i vejen med at træne med udmattelse eller ømhed, men hvis du hører til dem, der ofte bliver skadet, så vil du med al sandsynlighed få bedre resultater på lang sigt ved at minimere risikoen for at blive ramt af overbelastning og andre skader. Dette indebærer en kombination af mindre belastning og mere hvile.

6) Undlad høj-risiko øvelser.

Det lyder måske kedeligt, men med mindre at du skal konkurrere i en øvelse, så er øvelserne i et træningsprogram kun redskaber til at nå et mål. Hvis du er tilbøjelig til at blive skadet, kan det derfor være en god prioritering at undlade øvelser med høj risiko eller hvor erfaringen viser at du er særligt udsat. Højrisikoøvelser er øvelser, der udføres med tunge vægte nær leddenes yderpositioner, som f eks stivbenet dødløft og pres/træk bag nakken.

Dette betyder dog ikke, at du ikke skal fortsætte med at arbejde på de svagheder, der måske leder til at du render og bliver skadet.

Har du spørgsmål eller er der andre emner, du gerne vil have, at jeg tager fat på? Stik mig en kommentar og lad mig høre om det :-)