Tip til at forbedre din dødløft: vejrtrækningen under dødløft

Dødløft er en populær øvelse og en favorit blandt mange styrketræningsentusiaster. Få øvelser kan på samme vis få en til at føle sig så stor og stærk, som når man dødløfter en massivt tung vægt.

Desværre er der bare mange, der ikke får det optimale udbytte øvelsen. Det skyldes ofte, at de ikke får sat tilpas højt fokus på sænkefasen. Det er problematisk, da det er netop dér vi ser den største aktivitet i muskel- og nervefibre – og derfor også har det største potentiale i forhold til at forbedre styrke og størrelse!

Her er problemet: du bliver for fokuseret på at få stangen op!

Formentligt starter du din dødløft med at finde den bedste mulige udgangsposition. Perfekt. Du tager en dyb vejrtrækning, får spændt imod og trækker igennem. Stangen letter sig og fordi du ved, at det forbedrer dit løft (det gør det!) sørger du for at puste ud på vejen op. Tilfreds med løftet (og mere eller mindre ufrivilligt) lader du stangen falde ned på gulvet med et ordentligt dunk. Selv hvis du gerne ville, så kunne du ikke have sænket den pænt.

Da du tømmer lungerne for luft giver du nemlig afkald på den væsentligste faktor for at holde spændet i coreregionen – det intraabdominale tryk (dansk: bugtrykket) – og derved din evne til at sænke stangen stabilt og kontrolleret med god spænding i core og rygmuskulatur.

For at forbedre dette skal vænne dig til at trække luft ind i toppen af hver gentagelse (dog stadig i bunden inden første gentagelse startes, selvfølgelig). Hold luften i maven og spændet i coremuskulaturen indtil stangen når gulvet. Kort pause. Træk ibstangen stangen og pust igen ud på vejen op inden du tager en ny vejrtrækning ned i maven.

Pas på ikke at bruge for meget tid i toppen af løftet samt ikke at slippe spændet.

Det tager lidt tid at vænne sig til, men så snart teknikken fungerer er det den direkte vej til en bedre, mere stabil, effektiv og rytmisk dødløft, der samtidig giver bedre stimulation af muskulaturen.

What’s not to like?